fredag 14 september 2018

Volym klot

Vi avslutar kapitlet med att lära oss om klot och sfärer, och hur vi beräknar volymen av ett klot. I det här avsnittet ska . Själva ytan som en klotformad figur har kallas en . Beräkna volymen av ett klot , till exempel jordklotet, en kula eller varför inte Globen? Du kan välja själv vilka mått du ska använda.


Det finns ju inga räta linjer nånstans.

Men vi kan mäta omkretsen och från den, kan vi räkna ut radien. Exempel 1: Beräkna area och volym för ett klot om dess radie är 1cm. Lösning: Formel för klotets area. Hur gör man för att beräkna ett klots volym och area?


Varför ser formeln för klotets volym ut som den gör: . Har kört fast lite på denna uppgift. Har kunnat räkna ut klothalvan, men dock ej hur många skopor det går . Volymen för pyrami kon och klot.

Jan Lär dig räkna ut volymen av ett klot eller en boll med hjälp av formeln och räkneexempel. Runda former är svårare men du ska se att du . Vi reser här tillbaka i tiden till kinesiska och grekiska försök att så. Samma idé används för att bestämma volymen av en cylinder. För att räkna ut en behållares volym krävs det att du redan har viss information om.


Här nedan finns räknare för att räkna ut volym för cylinder, klot och kon. En klotyta eller en sfärisk yta är orten för de punkter som ligger på konstant avstånd från en. Klot kan också kallas för sfär.


Apr En förklaring till varför formeln för att beräkna volymen av ett klot ser ut som den gör. Volym av ett klot i kubikcentimeter. I kuben skriver man in ett klot. Hur stor är volymen av klotet (ungefär)? This clip required Adobe Flash to be installed.


Om vi låter tvådimensionell volym betyda area och endimensionell volym betyda. Vanliga formler för klotets volym V och klotytans area A är. Förklaring av KLOTET Se vad som händer med ett klot när du förändrar storleken på radien.


Ett klot är en kropp som begränsas av en klotyta (en sfär).

Dubblas volymen om du dubblar radien? Uppgift a) Visa att klotet K med radien a,. V = ( volymen av ett klot ). Använd sfäriska koordinater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg