tisdag 18 juli 2017

Hur fungerar en säkring

Säkring är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska. En automatsäkring är en säkerhetsinstallation, och även om funktionen fungerar som en . Undrar bara hur en säkring fungerar ? Och går det ström i nollan? Varför har pluppen på säkringarna olika färg?


Det är en färgkod som talar om säkringens styrka, hur mycket ström den tål innan den löser ut.

Hur många ampere (A) proppen är till för framgår av färgmärkningen i. När spisen eller något annat inte fungerar kan det vara proppen i elcentralen som gått. Till varje hushåll finns ett elskåp med säkringar som skall skydda mot. Det betyder att man inte kan koppla in hur många strömkrävande apparater som helst till . Det är färgmärkningen som anger hur många ampere som proppen är till för.


Säkringar används för att det inte ska bli för stor strömstyrka. Aktivitet om säkringar för årskurs 9. Upptäck hur en säkring fungerar. Hur fungerar husets elsystem?

Här hittar du tips och beskrivning. Utöver mätarsäkringen finns ett antal säkringar i din gruppcentral. Vanligast är så kallade . Det viktigaste är att hålla reda på vilken sorts propp, eller säkring som det också heter, man. Sätt i ny propp och kontrollera att ljuset fungerar.


En keramiksäkring med en snigel visar att säkringen är trög, se bild nedan. Det kan även stå gL = Trög säkring. En säkring är till för att skydda för överbelastning i elektriska anordningar.


De flesta säkringar innehåller en tunn tråd som är anpassad att gå sönder vid en viss. Så här gör du för att kontrollera säkringen eller byta propp om strömmen går. Det har börjat säljas ampere diazed- säkringar i detaljhandeln och dessa säkringar passar i samma bottenplatta som en ampere säkring. För att en säkring ska lösa ut så snabbt . Här får du några tips om vad du bör tänka på och hur du går till väga med det.


Om proppen är ordentligt isatt och det ändå inte fungerar bör du tala med din . Blå ( nolla) så får du kortslutning och borde smälla en säkring fort. Behöver du känna till hur mycket ”ström” du kan förbruka utan att. De säkringar som du har i elcentralen är vanligtvis på 10A eller 16A.


Oftast handlar det om en säkring som gått, och det är en enkel sak själv att kontrollera och åtgärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg